Myrios - Institut d'Atenció Psicológica i Psicopedagógica

Alerta amb les demències!!

El Passat 21 de setembre es va celebrar com cada any el Dia Mundial de l’Alzheimer. Aquesta celebració ens recorda la freqüència d’aquesta malaltia en la nostra població. Des de l’Institut Myrios, i concretament des de l’àrea de neuropsicologia, volem aprofitar per a fer una reflexió al voltant de les demències, per apropar el coneixement d’aquestes a tothom.

Les demències són un grup de malalties neurodegeneratives que es caracteritzen per una pèrdua de la memòria i d’altres funcions superiors (com l’atenció, el llenguatge, les funcions executives, …). En funció de com es produeixen aquestes pèrdues i de quines funcions específiques s’afecten es determina el diagnòstic d’un tipus o altre de demència. El que totes tenen en comú és que són degeneratives, és a dir, la persona va perdent de forma més o menys constant les seves capacitats que la feien autònoma. En el cas de l’Alzheimer, és ben conegut que la simptomatologia es defineix per la presència de les 4 “A”; l’Amnèsia o pèrdua de la memòria, l’Afàsia o pèrdua del llenguatge, l’Apràxia o pèrdua de la capacitat motriu i l’Agnòsia o pèrdua de la capacitat per a reconèixer els objectes, els espais i les persones.

En general, l’etiologia o causa de l’aparició de les demències és desconeguda. I, malgrat la quantitat d’investigacions i equips de recerca dedicats a l’estudi d’aquestes malalties, encara restem lluny d’oferir una explicació que permeti un tractament eficaç i preventiu. El que sí estem en capacitat de fer en l’actualitat és detectar una sèrie d’indicadors que ens permetin actuar amb la major antelació possible davant l’aparició d’una demència, i poder així iniciar una atenció multidisciplinària dirigida a alentir la progressió ràpida d’aquesta. Per això avui volem compartir amb vosaltres els 10 signes d’alerta de demència que us permetran identificar situacions que puguin requerir d’una assistència especialitzada:

  1. Disminució de la memòria recent; la presència d’oblits freqüents i que no s’aconsegueixen recuperar malgrat dedicar una estona a pensar-hi.
  2. Dificultats per dur a terme tasques familiars; la persona oblida la tasca que havia de fer i per tant no la fa, o bé ha oblidat que l’havia començat a fer.
  3. Problemes de llenguatge; la persona utilitza de forma freqüent i inadequada alguna/es paraules, a la vegada que perd l’estructura de l’oració, tornant-se incomprensible.
  4. Desorientació en temps i espai; la persona es perd en el seu carrer o carrers familiars, quedant-se perplexa i bloquejada. També es perd la noció del dia i la nit.
  5. Pobre o disminuïda capacitat de judici; la persona no valora adequadament les prioritats arribant a posar-se en perill a sí mateixa o a tercers.
  6. Problemes amb el pensament abstracte; es produeixen realitza errors de càlcul associats a la pèrdua de significat dels nombres i de les operacions, mostrant també dificultats per descompondre el tot en parts o presentant en general problemes per pensar o actuar de forma simbòlica.
  7. Pèrdua de coses; la persona no pot recordar què ha perdut, no pot tornar enrere per verificar-ho i les coses es troben en llocs inapropiats.
  8. Canvis de l’estat d’ànim o del comportament; canvis d’humor intensos i duradors que es donen de forma sobtada i sense raó aparent.
  9. Canvis de la personalitat; la persona es torna suspicaç, agressiva, temorosa i/o desconfiada de forma persistent. Els familiars poden tenir la sensació de que s’està “convertint en una altra persona”.
  10. Disminució de la iniciativa; la persona es torna progressivament més passiva, abandonant les seves aficions o activitats lúdiques i no la recupera. Necessita la guia i l’empenta dels altres.

 

Tots aquests signes d’alerta afecten de manera significativa la vida diària de la persona que la pateix i dels seus familiars.

 

Si identifiqueu uns quants d’aquests signes en familiars o amics, consulteu al metge de família per a que pugui valorar en primera instància la situació, i derivar a l’especialista si ho creu convenient. Recordeu que l’actuació a temps permet alentir el procés involutiu de la demència i així millorar la qualitat de vida de la persona i els seus familiars.

 

Dra. Laia Garcia

 

 

 

A l’Institut Myrios tenim especialistes dedicats a l’avaluació neuropsicològica d’aquestes i altres situacions i poden oferir-vos una atenció individualitzada per confirmar o descartar la presència d’una demència i atendre els dèficits i les necessitats de les persones afectades (mitjançant rehabilitació i estimulació cognitiva, així com un suport psicològic) i orientar i donar recolzament psicològic i logístic als seus familiars. Per a qualsevol consulta ens podeu localitzar al telèfon 93 418 26 87/671 361 061 o bé a info@institutmyrios.com.

envelopephone-handsetmap-markerclock