Myrios - Institut d'Atenció Psicológica i Psicopedagógica

Neuropsicologia

Neuropsicologia

La Neuropsicologia és una branca de la psicologia que estudia el funcionament cerebral a partir de les accions, activitats, pensaments... que és capaç de fer una persona tenint en compte la seva edat i les malalties que afecten al cervell que hagi pogut patir. Per això l’atenció inclou des de la infància fins a la tercera edat.

En el cas de la primera etapa de vida, es mira quin és el funcionament del nen/a a nivell mental (què pot fer, què li costa i què no pot fer) per a detectar si hi ha o no alteració, i en cas que s’hagi nascut amb algun síndrome o s’hagi patit algun accident que repercuteixi en un funcionament normatiu del cervell, avaluar quines són les seves capacitats actuals, per tal de plantejar una recuperació de les mateixes o potenciar-les.

En el cas de joves i adults, es valora el funcionament davant discapacitats, accidents o alteracions que suposin la possibilitat d’una pèrdua de les capacitats mentals superiors (que són les que s’expliquen en el següent paràgraf). Aquesta avaluació permet diagnosticar el problema/es o dèficits i treballar per a la millora.

Les funcions cerebrals que s’avaluen en totes les edats, per a veure quin és el funcionament i que repercuteixen en la vida diària de la persona són: memòria, atenció, raonament, llenguatge, càlcul, reconeixement, psicomotricitat fina i gruixuda, equilibri, flexibilitat cognitiva, abstracció, alteracions de la conducta i l’estat anímic, entre d’altres.*

A partir d’aquesta anàlisi es proposa, si cal, una estimulació o rehabilitació cognitives, destinades al manteniment o potenciació de les àrees cerebrals afectades. Aquest treball va dirigit a la millora de l’autonomia i del benestar de la persona.

També oferim orientació psicològica i suport als familiars.

Us deixem a continuació un testimoni d'algunes d’aquestes afectacions, en aquest cas postcovid-19, entrevistada en un programa de televisió:

Programa "Al Cotxe" de TV3, del 18/2/21, Minut 19:52h.

Vegeu el pòster Psicovid del COPC

Neuropsicologia

Normalment cal consultar al servei de neuropsicologia davant de:

check
Síndromes d’inici a la infància que afecten la capacitat intel·lectual, les capacitats físiques i repercuteixen en els aprenentatges.
check
TDAH amb o sense hiperactivitat.
check
Dislèxia, discalcúlia, disgrafia, disortografia, TEL (Trastorn Específic del Llenguatge), TANV (Trastorn de l’Aprenentatge No Verbal).
check
Traumatismes cranioencefàlics (TCE).
check
Accidents vasculars cerebrals (AVC), Ictus o isquèmia.
check
Tumors cerebrals intervinguts quirúrgicament.
check
Deterioraments cognitius i/o demències.
check
Malalties infeccioses neurològiques.
check
Altres malalties neurològiques que afecten a les funcions cerebrals* necessàries per a una vida autònoma i saludable.
check
Afectacions neurològiques (com Ictus, crisis epilèptiques, Síndrome confusional, mal de cap, ...) i/o dificultats cognitives derivades de la Covid-19 (com dificultats de concentració, oblits, fatiga mental, alentiment cognitiu, dificultats d’organització i planificació, ...).

VOLS MILLORAR LA TEVA VIDA?

Contacta el nostre centre i explica'ns el teu cas. T'escoltarem i t'ajudarem.
Parlem
envelopephone-handsetmap-markerclock