En el post anterior us vam comentar una xerrada sobre adolescència i en ella us vam esmentar un fenomen que ha causat i causa preocupació a pares i professionals. Es tracta d’una altra notícia relacionada amb les xarxes socials i els adolescents: un joc que té la finalitat de portar al suïcidi a aquell qui es vegi reptat a fer-ho. Consta de 49 proves relacionades amb provocar-se autolesions i posar-se en situacions que generen patiment físic i psíquic, per acabar amb la que fa 50 que és la de cometre l’acte de suïcidi. Hi ha una figura que s’assegura de la consecució de cada repte i que en cas de voler abandonar el joc amenaça amb la persecució i la mort del participant. Esdevé així una nova manera d’utilitzar la fragilitat de l’adolescència (i fins i tot dels últims anys de la infància) i manipular a la persona per a portar-la vers un camí que fan algunes balenes blaves al final de la seva vida, acostant-se a la costa per a morir. És un joc que es va iniciar a Rússia, i sembla haver-se estès arreu, per Xile, Anglaterra i ara ha arribat al nostre país. Però, la relació entre aquest joc i els suïcidis que es donen no està demostrada. No obstant això, des de l’Institut Myrios, lluny d’alarmar, volem aprofitar per reflexionar sobre un seguit d’aspectes sobre l’adolescència que ens permetin una major comprensió d’aquesta etapa de la vida i sobre la importància de cuidar la relació entre pares i fills adolescents:
- Cal que parem atenció als nostres adolescents. Els pares hem de poder compartir un temps constant i de qualitat amb ells que ens permeti conèixer les seves preocupacions, interessos, motivacions, estat anímic, etc.
- L’adolescència és una etapa caracteritzada per la construcció de la identitat individual i per això, la pertinença al grup també hi juga un paper clau. Té més importància la veu d’un amic i es posa més en dubte la opinió dels pares o de l’adult en general. No hem de defallir en els nostres esforços per a valorar-los i animar-los a ser tal i com són.
- En aquestes edats el cervell encara és immadur i es guia més per impulsos que per reflexions. Per això com a adults, hem d’ajudar-los a passar per un filtre els impulsos emocionals que tenen.
- Altres circumstàncies com el bullying, l’excés de timidesa, una baixa autoestima, dificultats d’aprenentatge, sentir-se diferent, ... poden contribuir negativament a la construcció d’una seguretat personal. Per això pares i adults hem d’estar al corrent de la situació de cada noi i recolzar-los, i ajudar-los incondicionalment, tot animant-los a cercar solucions, a potenciar l’autoestima, a fer front als reptes i a valorar i defensar la seva individualitat amb coherència, responsabilitat i assertivitat.
- És important conèixer l’ús que en fan de les xarxes socials i d’internet i estar atent als canvis de comportaments, per poder preveure futurs problemes. Cal promoure en l’adolescent les relacions socials, evitar l’aïllament i vigilar les faltes de respecte viscudes o comeses entre iguals.
En definitiva, cal exercir de pares, d’educadors, de guies per acompanyar-los en aquesta difícil etapa. Això neix de l’interès i l’estimació pels fills i cal destinar temps que no comença quan el fill compleix els 13 anys, sinó que ja s’ha de donar en etapes anteriors.
Des de l’Institut Myrios disposem d’un equip de professionals altament qualificat que us pot orientar en aquestes qüestions i orientar també al noi/noia en aquesta etapa de la vida tan complexa com és l’adolescència. Estarem a la vostra disposició al telèfon 93 418 26 87/671 361 061 o bé a info@institutmyrios.com.
Dra. Laia Garcia