Myrios - Institut d'Atenció Psicológica i Psicopedagógica

L’estimulació primerenca

Els éssers humans naixem immadurs. Durant els 2 primers anys de vida el nostre cervell doblarà la seva grandària. Això suposa que les nostres neurones establiran una sèrie de connexions que permetran la maduració cerebral necessària pel benestar i la supervivència. Fins al 6-7 anys s’esdevé l’etapa de la vida amb major plasticitat cerebral. Però això també vol dir que el cervell en aquesta etapa és molt susceptible, essent un període crític del desenvolupament.

Se sap, per estudis realitzats amb nens en diferents edats, que la manca d’estimulació dels bebès genera retards en el seu desenvolupament. Aquests poden comportar menor o major gravetat i una cronicitat en el temps, que pot comportar discapacitat.

És important assenyalar aquí que la base necessària per a una bona estimulació és la generació d’un vincle afectiu amb la figura primària (habitualment la mare), perquè s’ha demostrat que la manca d’un referent que calmi al bebè en situacions d’estrès, no permet disminuir l’elevació del cortisol que es produeix en l’infant, la qual cosa interfereix directament en l’aprenentatge (generació de xarxes neuronals). En aquest sentit, i si el lector està interessat en el tema, pot consultar les publicacions de la Dra. Sue Gerhardt, relatius als estudis d’aquest aspecte en nadons.

Però, què és l’estimulació primerenca?

L’estimulació primerenca és oferir l’oportunitat per al desenvolupament intel·lectual, físic i social de les capacitats i habilitats del bebè. Això implica apropar a l’infant al seu entorn, a partir de facilitadors que siguin suficientment atractius, pròxims i significatius per a ell. En aquest sentit l’estimulació està vinculada al desenvolupament global del nadó i això vol dir tenir en compte les diferents àrees com: la motricitat gruixuda, la motricitat fina, el llenguatge i l’àrea socio-emocional.

En quines condicions s’ha de realitzar?

✓ Respecta el temps de resposta del teu fill.

✓ Tria un moment tranquil per a jugar amb ell.

✓ Tria objectes agradables al tacte, a l'oïda, al paladar, i que siguin, segurs.

✓ Acompanya els jocs amb cançons, paraules o somriures. També dolçor i afecte.

✓ Ha de ser plaent per a ambdós.

✓ L’ambient ha de ser tranquil i segur.

✓ Premia o celebra els resultats del teu fill.

✓ No forcis la seva resposta si no vol fer les activitats.

✓ És bo que participis tu i la teva parella/cuidador.

✓ Realitza les activitats diàriament o 3 vegades a la setmana.

✓ Repeteix les sèries d'exercicis al menys 5 vegades.

✓ Estimula a l’infant quan estigui despert i tranquil.

✓ Deixa passar 30 minuts després d'alimentar-lo.

✓ Dissenya els propis instruments.

 

Laia Garcia

Si estàs interessat en conèixer diferents exercicis d’estimulació per a poder realitzar amb el teu bebè fins als 6 anys d’edat, o bé si tens dubtes referents al seu desenvolupament, no dubtis a consultar-nos al telèfon 93 418 26 87/671 361 061 o bé a info@institutmyrios.com.
envelopephone-handsetmap-markerclock