Darrerament és habitual sentir a parlar del mindfulness o l’atenció plena, doncs cada vegada ens arriben més notícies i estudis que demostren els beneficis de la seva pràctica. Però què és?
És una experiència, una pràctica mil·lenària inspirada en el budisme i aplicable per qualsevol persona (nens i adults). El mindfulness pot entendre’s com a consciència plena, és a dir, pretén que ens centrem en el present de forma activa. És una habilitat psicològica que s’aconsegueix amb l’entrenament de la ment i que afavoreix un canvi d’enfocament al contemplar la nostra vida mental. Consisteix en centrar-nos en l’aquí i l'ara i enfocar-nos en allò que se’ns va presentant.
La nostra tendència natural és a observar el món prenent-ne part, avaluant i jutjant, anticipant-nos als fets, hipotetitzant què passarà i com ens sentirem, etc. Amb l’atenció plena, l’objectiu és observar-nos i conèixer'ns sense jutjar-nos per poder arribar progressivament a una acceptació de nosaltres mateixos. Aquesta particular forma d’observar el món ajuda a regular les nostres emocions i pensaments, de manera que els beneficis demostrats són molts:
- Incideix en l’aprenentatge, doncs millora la memòria de treball i la concentració.
- Millora l’autoconeixement i la sensació de fluir.
- Reestableix l’equilibri emocional, les emocions positives.
- Ajuda a reduir les pors, l’ansietat i l’estrès.
- Millora el sistema immunitari.
Amb tants beneficis, el seu ús s’ha anat estenent a diversos àmbits: psicologia, educació, empreses, etc. I actualment, empreses com Google, Facebook, Ebay o Twitter, ja ofereixin programes de mindfulness als seus treballadors.
5 idees per aplicar el mindulness o atenció plena a la teva vida quotidiana:
Un cop hagis pres consciència de com mires el teu voltant, et serà més fàcil intentar canviar-ho. Podràs posar atenció plena en les teves activitats diàries, canviant allò que fas cada dia de forma rutinària o centrat en el futur més que no pas en gaudir del present (si t’observes t’adonaràs que sovint estàs planificant les accions d’aquesta tarda, de demà... ).
Al llarg del dia podem trobar diverses formes de posar-lo en pràctica:
- Caminant: oblida’t de les presses, centra’t en el present i en les sensacions que sovint obviem (la sensació als peus al tocar el terra, l’escalfor del sol o l’impacte del vent a la teva cara...).
- Menjant: intenta assaborir cada mossegada, posa atenció en l’aspecte, els gustos, olors i textures dels aliments. Deixa’t sorprendre poc a poc...
- Al respirar: respirem sempre de forma automàtica i sovint ho fem de forma incompleta, sense aprofitar plenament els pulmons. Dedica’t uns minuts per respirar profundament sense pensar en res més: agafa aire lentament pel nas, sent com recorre el teu cos i treu-lo lentament...
- A l’escoltar: dedica uns minuts cada dia a escoltar també de forma activa. Centra’t en els sons que provenen del teu voltant, sense jutjar, sense classificar si són agradables o desagradables... Regala’t uns minuts per escoltar una cançó, amb l’únic objectiu de gaudir-la.
- Quan facis qualsevol activitat tens l’oportunitat d’estar més present. Quan estàs en contacte amb l’aigua (al rentar-te les dents o les mans, quan et dutxes o fins i tot quan rentes els plats) centrat en la sensació que et produeix el contacte amb l’aigua, quina sensació et produeix, etc.
En definitiva, qualsevol cosa que es faci, es pot fer millor amb atenció plena. El mindulness es pot incorporar a les activitats que ja realitzem. És una actitud per afrontar la vida que com més s’entreni més fàcil serà desenvolupar-la.
Sandra Ger
Si vols saber-ne més, estigues atent al nostre blog, doncs pròximament anirem afegint més informació al respecte. També pots consultar-nos o reservar la teva sessió de Mindfulness amb l’equip de l'Institut Myrios.