Myrios - Institut d'Atenció Psicológica i Psicopedagógica

10 pautes bàsiques per ajudar-te a conciliar el son

Conciliar el son i sentir quan ens despertem que ha estat un son reparador no és tasca fàcil, ni per a petits ni per a grans. Certament és un tema que dóna molt per parlar, i ho farem en propers posts, però avui ens centrarem en alguns consells o pautes bàsiques que us puguin ajudar a conciliar el son i a millorar-ne la qualitat. A qualsevol edat dormir cada dia és essencial per a poder mantenir l’equilibri i el benestar físic i mental. Ara bé, la durada del son variarà en funció de diferents aspectes com són l'edat, l'estat de salut, l'estat emocional, etc. En qualsevol cas però, el temps ideal de son serà aquell que ens permeti dur a terme les nostres activitats diàries amb normalitat.

En general s’estima que una persona adulta hauria de dormir diàriament entre 7 i 8 hores, però què passa si no aconseguim dormir-les? I si ens costa massa conciliar el son o si ens despertem varies vegades al llarg de la nit? Si ens despertem amb la sensació de no haver descansat o de no haver tingut un son reparador podem sentir que l’endemà no tenim l’energia necessària i si això es repeteix més d’una nit, pot convertir-se en un veritable maldecap per a qui ho pateix. Així doncs, és importantíssim cuidar el nostre son i per això us deixem 10 consells que us poden ajudar:

  • Procura tenir una rutina en els teus horaris: entre setmana procura aixecar-te sempre a la mateixa hora, encara que no hagis dormit prou tota la nit, i intenta anar a dormir sempre a la mateixa hora. Els caps de setmana procura no variar excessivament aquesta rutina.
  • Evita dormir durant el dia: Si es fa molt necessari fer una migdiada, aquesta no pot passar de 15-20 minuts.
  • Prepara amb antelació el moment d’anar a dormir: les hores d’abans d’anar a dormir procura anar baixant l’activació i evita els estímuls forts, intentant realitzar activitats més relaxants (llegir, veure la TV, etc.). D’altra banda, evita els menjars pesants, les begudes estimulants i l’exercici físic molt intens poc abans d’anar a dormir.
  • Cuida de l’entorn on dormiràs: és aconsellable que a l’habitació on dormiràs no hi hagi sorolls, regula la temperatura (ni massa fred, ni massa calor), ventila-la si hi has fumat o si l’olor no és agradable...
  • Desconnecta el mòbil: un cop et posis a dormir evita el so i la llum del mòbil, doncs no et permeten desconnectar ni relaxar-te.
  • Evita els rellotges: un cop et posis a dormir o si et despertes a mitjanit, no miris l’hora, veure-la contribueix a posar-se més nerviós i a sentir-se més frustrat. És aconsellable girar els rellotges o deixar-los lluny.
  • No t’obsessionis amb el son: intentar forçar-te a dormir no t’ajudarà sinó al contrari. Intenta evitar els pensaments negatius al voltant del son, encara que algun dia no aconsegueixis dormir o dormis molt poc. Quan et posis al llit intenta visualitzar alguna imatge relaxant o alguna cosa que et faci sentir tranquil i relaxat, o bé deixa la ment en blanc...
  • Si passats 15-20 minuts d’anar al llit amb la intenció de dormir, no aconsegueixes dormir-te aixeca’t, surt del llit i ves a alguna altra habitació o sala. En aquesta, procura fer alguna activitat avorrida (que ajudi a baixar l’activació) com llegir alguna revista o llibre que ja hagis llegit, i pensa que no pots adormir-te. Quan sentis son torna al llit, si no aconsegueixes dormir als 15 minuts repeteix l’acció, fes-ho tantes vegades com calgui.
  • Si et despertes per la nit i no aconsegueixes tornar-te a dormir, passats 15-20 minuts pots realitzar l’acció del punt anterior.
  • Durant el dia és aconsellable realitzar regularment exercici físic moderat.

 

Sandra Ger

 

Si malgrat seguir aquestes pautes els problemes de son persisteixen o bé si considereu que els problemes de son poden venir per altres factors, no dubteu en consultar-nos a info@institutmyrios.com o bé trucant al telèfon 93 418 26 87/671 361 061.
envelopephone-handsetmap-markerclock