Myrios - Institut d'Atenció Psicológica i Psicopedagógica

5 consells per gestionar bé el teu temps

Quantes vegades, al final del dia t’has plantejat que aquest se t’ha fet curt, que no has aprofitat bé el temps o que no n’has tingut prou? Quantes vegades has tingut la sensació que no arribes a tot? Dedicar més hores a la feina no implica que disposem de més temps per la resta, sinó que el que s’ha d’aconseguir és ser més eficients. Per a això és bàsica una bona gestió del temps per a poder dedicar-nos a la feina, a la família, a nosaltres mateixos, etc. Per tal d’aconseguir-ho, cal que valoris i avaluïs la situació actual de la que parteixes. Una adequada gestió del temps requereix dels següents passos:

  1. Assumeix i pren consciència que només disposes de 24h al dia i de 7 dies a la setmana. No ho visquis com una limitació, sinó com un regal, cada dia tens la possibilitat d’utilitzar les hores en el que tu decideixis fer.
  2. Identifica quines són les teves “fuites” de temps. Les més habituals solen ser: la manca de planificació i de priorització, les interrupcions, no centrar-se, no delegar, no saber dir que no, el telèfon, reunions inacabables i poc necessàries i la dilació de les tasques.
  3. Utilitza l’agenda per planificar, organitzar, prioritzar i recordar. No et refiïs únicament de la memòria, a vegades pot fallar. A més, utilitzar correctament l’agenda, ens allibera de l’estrès que suposa pensar contínuament en les tasques que hem de fer i que no podem oblidar. Però la gestió adequada del temps va molt més enllà, és una filosofia de vida i adoptant-la el temps és més flexible i arribes a més coses.
  4. Planifica: és important planificar setmanalment, quinzenalment o fins i tot mensualment per tal de no deixar coses sense fer (quedar amb amics, dedicar més temps a la meva parella, realitzar els meus hobbies...).
  5. Prioritza segons els teus objectius: no et deixis endur per allò aparentment urgent, ni reaccionis sistemàticament a les coses segons et van arribant, realitza-les segons la seva importància. Entenent allò important com allò que ens dóna un alt rendiment o que és essencial per als nostres objectius. Planteja’t: quines parts de la teva feina/vida són importants? Quines corren pressa i quines pots delegar? Una bona manera de saber si alguna cosa és important, és preguntar-nos què passaria si no ho fem (si no passa res, no és important). Un altre aspecte a preguntar-nos és què podem delegar per centrar-nos en allò important. Si no som eficients, correm el risc de que les urgències no ens deixin veure les prioritats, rendint així per sota de les nostres possibilitats.

 

I així doncs, quina nota et dones en gestió del temps?

Sandra Ger

 

Si necessites més informació o assessorament, pots contactar amb els professionals de l’Institut Myrios.
envelopephone-handsetmap-markerclock