Encara que, en general, la salut no es veu afectada pel canvi d’hora, algunes persones noten petits efectes, semblants als que podem patir a conseqüència del jet lag. Els efectes més habituals tenen a veure amb modificacions en l’estat d’ànim (irritabilitat, tristor, desànim, falta d’energia, nerviosisme) i també són freqüents els mals de cap, la desatenció, les molèsties digestives i els trastorns del son. El son es pot veure afectat, ja sigui per la dificultat en conciliar-lo o mantenir-lo, o per somnolència o son excessiva i involuntària.
No és habitual que aquests símptomes es presentin de manera significativa, i marxen dos o tres dies després del canvi horari, però és més freqüent trobar-los en nens i persones grans, principalment pel fet que són els qui acostumen a tenir horaris establerts d’àpats i de son.
T’oferim algunes indicacions per a intentar reduir al mínim possible els efectes del canvi horari:
✔ Intenta anar-te adaptant al canvi horari de manera gradual. És a dir, els tres o quatre dies previs al canvi d’hora ves anticipant progressivament l’hora d’anar a dormir (cada dia uns minuts abans) fins arribar als 60 minuts el dia estipulat.
✔ No facis migdiades els dies previs ni posteriors al canvi d’hora.
✔ Realitza exercici físic moderat.
✔ No modifiquis els hàbits alimentaris i evita menjars difícils de digerir, especialment durant les hores prèvies a anar a dormir.
✔ Intenta realitzar activitats plaents, que requereixin de la teva atenció.
Si segueixes aquests petits consells, de ben segur que el canvi d’hora no podrà amb el teu dia a dia!.
Meritxell Pacheco