Myrios - Institut d'Atenció Psicológica i Psicopedagógica

Què ens ajuda a ser més eficients a la feina?

Si bé en l’últim post del blog de l’Institut Myrios us donàvem pautes per a la gestió del temps, i així guanyar en eficiència a la feina i disposar de temps personal i d’oci, en aquesta ocasió ens dirigim tant als treballadors com als directors d’un equip de treball per a fer una reflexió sobre l’entorn laboral i proporcionar una guia basada en les variables que influeixen en l’eficiència del treballador.

En general, en el món laboral està reconegut que una bona salut (física i psicològica) del treballador influeix directament en el seu rendiment. Però, quins aspectes organitzacionals influeixen en la salut de les persones? Tenint en compte la definició que la OMS i la OIT (Organització Internacional del Treball) fan de la salut laboral com “l'activitat dirigida a protegir els treballadors davant els riscos físics i mentals que la seva ocupació pot comportar, mitjançant l'adaptació del treball a la persona i de cada persona al seu treball”, a continuació us detallem aquells aspectes que considerem més rellevants per a generar un clima o ambient de feina agradable:

  1. Una direcció clara vers uns objectius realistes i coherents. Un grup de treball necessita establir metes generals i específiques ben delimitades, amb un timing determinat i abastable.
  2. Claredat en la definició dels rols de l’equip de treball, entenent que cada membre és un element clau per al bon funcionament del grup, i per tant, cal valorar-los a tots i fer que se sentin reconeguts pel director/a i pels seus companys.
  3. Tenir en compte totes les veus, escoltar-les i respectar-les, sabent que les decisions preses, en ocasions naixeran d’un dels membres de l’equip, de varis, de la direcció o també de la idea madurada per totes i cadascuna de les aportacions de les persones que conformen el grup de treball.
  4. El director ha de vetllar pel respecte, la valoració i el reconeixement entre els membres del seu equip i esdevenir ell/a una guia de bones pràctiques: haurà de donar exemple i promoure actituds dins del grup que persegueixin aquests objectius. Per això és molt important tenir un tipus de comunicació màximament assertiva, de la que parlarem específicament en un futur post al nostre blog.
  5. Promoure l’autonomia enlloc de la dependència del treballador, de manera que aquest se senti legitimat per a dur endavant les tasques de les que és responsable.
  6. Donar flexibilitat a les persones per a que s’organitzin la seva feina i contemplar que poden caure malaltes o requerir de visites mèdiques en horari laboral. Partir d’una visió positiva de la persona promou actituds de comprensió i aquestes, al seu torn, faciliten l’engagement. Un treballador que se sent escoltat i entès en les circumstàncies personals és un treballador disposat a involucrar-se.
  7. Promoure un entorn físicament agradable, dins de les possibilitats: llum solar, àrees de descans, begudes, etc. I complir amb les recomanacions ergonòmiques i de salut física que disposa la normativa de prevenció de riscos laborals.
  8. Proporcionar formació en relaxació, autogestió emocional i/o mindfulness als treballadors per a promocionar actituds positives i serenes que repercuteixin favorablement en el seu rendiment.

Laia Garcia

 

Si esteu interessats en alguns dels tallers que organitzem per a treballadors i empreses sobre mindfulness i/o relaxació, eficiència i comunicació assertiva, consulteu la nostra web. També ens podeu preguntar específicament en la nostra adreça mail: info@institutmyrios.com

 

envelopephone-handsetmap-markerclock